niedziela, 27 stycznia 2013

Racuszki z jabłkami i otrębami

Składniki:

3/4 szklanki jogurtu naturalnego albo zsiadłego mleka lub kefiru
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
3/4 szklanki otrąb owsianych
3/4 szklanki mąki żytniej
3 małe kwaśne jabłka sparzone, obrane ze skórki     i starte na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta cynamonu
szczypta imbiru


Sposób przygotowania:

Zmiksuj jajko z cukrem. Dodaj jogurt (mleko lub kefir) i wymieszaj, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i otręby. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj starte jabłka, cynamon, imbir i aromat waniliowy. Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Układaj na talerzu. Możesz posypać cukrem brązowym.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz