wtorek, 12 lutego 2013

Sałatka z dzikim ryżem i warzywami

Składniki:
  • 1/2 szklanki dzikiego ryżu, niegotowanego,
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę,
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę,
  • 10 szparagów, pokrojonych w kostkę,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta pieprzu cayenne.
Dressing:
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.
Sałatka z dzikim ryżem i warzywami

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, wrzucić ryż i doprowadzić do wrzenia. Posolić, zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Dusić ryż, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę, około 40 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200⁰. Na patelnię wlać olej kokosowy, dodać marchew, paprykę oraz szparagi, posypać cynamonem i pieprzem cayenne i chwilę poddusić. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego i umieścić w piekarniku na 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. W małym naczyniu wymieszać oliwę, syrop klonowy, ocet i musztardę, sól i pieprz. Warzywa połączyć z ryżem i polać dressingiem. Posypać nasionami słonecznika i od razu podawać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz