czwartek, 7 listopada 2013

Chleb razowo-orkiszowy ze słonecznikiem

Składniki:

4-5 łyżek zakwasu żytniego
250 ml wody letniej przegotowanej
250 g mąki żytniej razowej typ 2000

ciasto chlebowe:

150 ml wody letniej przegotowanej
300 g mąki orkiszowej
150 g mąki razowej typ 2000
3 płaskie łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka czubata masła
6 łyżek ziaren słonecznika (można dodać inne ziarna np. dynie, len, sezam w zależności od upodobań)

dodatkowo:

mąka do oprószenia chleba


Sposób przygotowania:

Zakwas mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby pobudzić namnażanie drożdży.

Następnie łączymy z przegotowaną letnią wodą oraz mąką żytnią razową (typ 2000). Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na mniej ok. 7-13 godzin (najlepiej na noc). Ja zostawiłam na całą noc i zajęłam sie nim dopiero nastepnego dnia ok 18.00.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren. Mocno wyrabiamy (ok. 20-30 minut). Pod koniec wyrabiania dodajemy ziarna i wyrabiamy kolejne kilka minut.
Formę (u mnie ok. 15 x 30 cm) smarujemy masłem. Przekładamy ciasto chlebowe do formy. Z wierzchu delikatnie je moczymy (np. pędzlem zamoczonym w wodzie lub mokrymi rękami), a następnie obsypujemy obficie mąką. Można również obsypać chleb ziarnami, wtedy smarujemy delikatnie masłem i posypujemy ziarnami. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrośnie (powinien prawie podwoić swoją objętość) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.

Inną wersję tego chlebka, która była dla mnie inspiracja znajdziedzie u BISTROMAMY

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz